W Wielką Sobotę święcimy potrawy. Potocznie poświęcone jedzenie nazywamy święconką. O tym, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.
– Święcone jest zawsze śniadaniem bez dymu. Najważniejszym produktem jest chleb mówi – Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.
– Dodatkowo wśród święconych potraw powinna znaleźć się biała kiełbasa i jajko – dodaje Agnieszka Szepetiuk-Barańska.
Święcimy także sól, chrzan czy ciasto.
– Obrzęd święcenia pokarmów rozwijał się przez całe Średniowiecze. Istnieje liturgia błogosławienia pokarmów i napojów wielkanocnych.
Dawniej święcono także ser, który symbolizował pozytywną zależność między człowiekiem a siłami przyrody. Miał zapewnić rozwój stada zwierząt domowych.
Na rozmowę o tradycji święcenia potraw zapraszamy w 16 kwietnia o godz. 13:30.