Site icon Radio Rodzina

Tradycja święcenia potraw

W Wielką Sobotę święcimy potrawy. Potocznie poświęcone jedzenie nazywamy święconką. O tym, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

– Święcone jest zawsze śniadaniem bez dymu. Najważniejszym produktem jest chleb mówi – Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/04/01_swieconka.mp3

– Dodatkowo wśród święconych potraw powinna znaleźć się biała kiełbasa i jajko – dodaje Agnieszka Szepetiuk-Barańska.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/04/02_swieconka.mp3

Święcimy także sól, chrzan czy ciasto.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/04/03-swieconka.mp3

– Obrzęd święcenia pokarmów rozwijał się przez całe Średniowiecze. Istnieje liturgia błogosławienia pokarmów i napojów wielkanocnych.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/04/04_swieconka.mp3

Dawniej święcono także ser, który symbolizował pozytywną zależność między człowiekiem a siłami przyrody. Miał zapewnić rozwój stada zwierząt domowych.  

Na rozmowę o tradycji święcenia potraw zapraszamy w 16 kwietnia o godz. 13:30.

Exit mobile version