Dolny Śląsk słynie z bogatej flory i fauny, zamków i pałaców. Propozycje spędzenia aktywnie czasu znajdą także miłośnicy sportu czy górskich wędrówek. Wielu odkrywa region przez pryzmat smaków. Sery, miody czy wino to wszystko w naszym województwie znajdą ich miłośnicy.
-W naszym regionie coraz częściej króluje Enoturystyka. Mówi Adam Zawada – prezes Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.
Prezes Adam Zawada wymienia także smaki, z którymi kojarzy się Dolny Śląsk.
Jak w góry to na Śnieżkę, jak na rower to do Milicza, aby zwiedzić zamek to najlepiej Książ w Wałbrzychu. Topowe miejsca cieszą się ogromną popularnością w regionie, ale warto wybrać także miejsca niżowe.
Apiturystyka to forma turystyki związana z pszczelarstwem jako tradycyjnym zawodem i produktami pszczelimi w aspekcie ekologicznym, spożywczym i leczniczym.