Dolnośląskie wino podbija gruzińskie podniebienia
10 lipca 2022Urząd Marszałkowski
Gruzińska historia produkcji wina sięga ok. 8 tysięcy lat. Tradycją jest przekazywanie receptury z pokolenia na pokolenie. Metoda produkcji wina w glinianych amforach tzw. kvevri została uznana przez UNESCO za część Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. W Adżari proces produkcji wina poznaje delegacja z Dolnego Śląska prezentując swoje specjały z regionu. Wydarzenie odbywa się w ramach projektu „Going Global”.
Przedstawiciele z Dolnego Śląska odwiedzili rodzinny interes Vaja Davitadze, gdzie obserwowali proces winifikacji regionalnych endemicznych odmian. Gospodarz opowiedział o specyfice wina, jego unikatowości, a także zdradził jak powstaje jego bursztynowy kolor.
Chcą stworzyć dolnośląską markę wina
Delegacja z Dolnego Śląska przygotowała degustację dla przedstawicieli z Gruzji.
O reakcji mieszkańców Adżari, wrażeniach oraz oczekiwaniach dzielą się z nami przedsiębiorcy z regionu.
-Reakcja na nasze wino była bardzo pozytywna. Dla Gruzinów nasze wino jest aromatyczne. Chcemy stworzyć dolnośląską markę trunku – mówi Tomasz Pilawka z Winnicy 55-100.
Winnica Świdnicka ma tradycję 20 lat i jest jedną z najstarszych na Dolnym Śląsku. O swoim biznesie opowiada – Jolanta Gut z Winnicy Świdnickiej.
Małgorzata Dyrduł z Winnicy Niemczańskiej ma nadzieję, że jej wino zagości na stałe w Gruzji.
Nie od dziś wiadomo, że ser i wino to para doskonała. W Gruzji swoje łomnickie specjały prezentuje Bożena Sokołowska.
Winniarz Michał Michlewicz podzielił się z nami swoimi doświadczeniami z misji gospodarczej. – Możemy nauczyć się wiele od siebie – mówi właściciel Winnicy Michlewicz.
W Gruzji jest także Michael Whitney z winnicy Whitney Adams.
– Mam nadzieję, że zdobyte tu doświadczenie przeniesiemy na dolnośląski grunt – tak o swoich wrażeniach po odwiedzeniu gruzińskich winnic mówi Jacek Iwancz – Radny Sejmiku Województwa Dolnośląskiego.
Dolny Śląsk zagłębiem winiarskim w Europie
Małgorzata Calińska – Mayer – Radna Sejmiku Województwa Dolnośląskiego jest pierwszy raz w Gruzji. – Jestem pod ogromnym wrażeniem regionu, z którym współpracuje Dolny Śląsk. Według prognoz nasz region stanie się w przyszłości zagłębiem winiarskim w Europie.
Rusza nowy nabór do „Going Global”
– Chcemy rozwijać przedsiębiorczość na Dolnym Śląsku. Od poniedziałku (11 lipca) rusza kolejny nabór do „Going Global”.
Projekt „Going Global – Dolnośląska Dyplomacja Gospodarcza” jest dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020.
Więcej informacji na stronie Dolnośląskiej Dyplomacji Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego.
Delegacja z Dolnego Śląska w Gruzji spotkała się także z przedstawicielami Rządu Adżarii.
ZOBACZ: