Procedury handlowe powodują marnowanie ogromnych ilości żywności

fot. Radio Rodzina

Tylko niewielką część odrzucanych warzyw udaje się pozyskać na cele dobroczynne. O problemie opowiedział nam Jan Piontek z fundacji WeźPomóż.

Pomidor dla sklepów ma być idealny

Sposób selekcji kierowanych do sprzedaży warzyw wiąże się z odrzucaniem znacznej ilości produkcji. Samodzielna detaliczna sprzedaż jest dla dużych wytwórców problematyczna, co kończy się wyrzucaniem wielu ton wysokiej jakości żywności, którą cechuje jedynie nieregularny kształt. Mówi Jan Piontek z fundacji WeźPomóż:

Według naszego rozmówcy skala problemu jest bardzo duża.

Na odrzucaną część produkcji znajdą się chętni

W magazynie fundacji zastaliśmy akurat ponad dziesięć palet świeżych, pachnących pomidorów. Jan Piontek deklaruje, że fundacja jest w stanie zagospodarować dużo większe ilości.

Problem dotyczy wielu rodzajów produkowanych warzyw. Dane kontaktowe do fundacji można uzyskać na stronie wezpomoz.pl

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content