Procedury handlowe powodują marnowanie ogromnych ilości żywności
10 sierpnia 2022fot. Radio Rodzina
Tylko niewielką część odrzucanych warzyw udaje się pozyskać na cele dobroczynne. O problemie opowiedział nam Jan Piontek z fundacji WeźPomóż.
Pomidor dla sklepów ma być idealny
Sposób selekcji kierowanych do sprzedaży warzyw wiąże się z odrzucaniem znacznej ilości produkcji. Samodzielna detaliczna sprzedaż jest dla dużych wytwórców problematyczna, co kończy się wyrzucaniem wielu ton wysokiej jakości żywności, którą cechuje jedynie nieregularny kształt. Mówi Jan Piontek z fundacji WeźPomóż:
Według naszego rozmówcy skala problemu jest bardzo duża.
Na odrzucaną część produkcji znajdą się chętni
W magazynie fundacji zastaliśmy akurat ponad dziesięć palet świeżych, pachnących pomidorów. Jan Piontek deklaruje, że fundacja jest w stanie zagospodarować dużo większe ilości.
Problem dotyczy wielu rodzajów produkowanych warzyw. Dane kontaktowe do fundacji można uzyskać na stronie wezpomoz.pl