Site icon Radio Rodzina

Rosół na jesienną odporność – tak czy nie?

fot. Radio Rodzina

Jesień to sezon na grypę i przeziębienia. Czy są naturalne sposoby, by temu zapobiec? Wątpliwości rozwiewa Maja Bińczak, dietetyk kliniczna ze szpitala im. Marciniaka we Wrocławiu.

Na pewno każdy z nas kojarzy chociażby z reklam telewizyjnych, że jeśli czujemy się „niewyraźnie”, powinniśmy sięgnąć po witaminę C. To jednak nie do końca prawda, co potwierdzają słowa dietetyk, Mai Bińczak.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/10/witamina_C-1.mp3

Dostarczajmy tej witaminy C w pokarmach, a w suplementacji z pewnością powinniśmy pamiętać o witaminie D3, której o tej porze roku dostarczamy jej zbyt mało do organizmu.

A co z innymi preparatami?

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/10/probiotyki-1.mp3

Nic tak jednak nie wzmacnia odporności jak zdrowa i zbilansowana dieta. Które więc z nich powinny się znajdować na naszych talerzach zwłaszcza teraz?

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/10/owoce-i-warzywa-1.mp3

Nie zapominajmy na co dzień o tym, by nasz jadłospis był pełnowartościowy, czyli by występowały wszystkie grupy produktów spożywczych.

Posłuchaj całej rozmowy:

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/10/PG_Maja-Binczak_GI-1.mp3
Exit mobile version