Jesień to sezon na grypę i przeziębienia. Czy są naturalne sposoby, by temu zapobiec? Wątpliwości rozwiewa Maja Bińczak, dietetyk kliniczna ze szpitala im. Marciniaka we Wrocławiu.
Na pewno każdy z nas kojarzy chociażby z reklam telewizyjnych, że jeśli czujemy się „niewyraźnie”, powinniśmy sięgnąć po witaminę C. To jednak nie do końca prawda, co potwierdzają słowa dietetyk, Mai Bińczak.
Dostarczajmy tej witaminy C w pokarmach, a w suplementacji z pewnością powinniśmy pamiętać o witaminie D3, której o tej porze roku dostarczamy jej zbyt mało do organizmu.
A co z innymi preparatami?
Nic tak jednak nie wzmacnia odporności jak zdrowa i zbilansowana dieta. Które więc z nich powinny się znajdować na naszych talerzach zwłaszcza teraz?
Nie zapominajmy na co dzień o tym, by nasz jadłospis był pełnowartościowy, czyli by występowały wszystkie grupy produktów spożywczych.
Posłuchaj całej rozmowy: