Margherita, z ananasem czy serowa? Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023

fot. Pexels

Okrągły – choć nie zawsze – drożdżowy placek posypany serem i przyprawami, tradycyjnie z sosem pomidorowym, ale coraz częściej z pesto lub sosem śmietanowym – pizza znana jest ludzkości już od setek lat. 9 lutego obchodzony jest Dzień Pizzy.

Dlaczego spora część z nas lubi pizzę? Zapytaliśmy mieszkańców Dolnego Śląska.

Najpopularniejsze dodatki to różnego rodzaju sery, pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, wędlina, owoce morza, a nawet ananas… Choć ten ostatni składnik wzbudza wiele kontrowersji.

Pizza to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, która doczekała się międzynarodowej sławy. Obecnie wyróżniamy kilka rodzajów pizzy, m.in. tradycyjną włoską (neapolitańską, sycylijską lub capricciosa) i amerykańską (chicagowską, kalifornijską lub nowojorską). Pierwsze wzmianki związane ze słowem “piza” datuje się na 997 rok n.e.

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content