Site icon Radio Rodzina

Świąteczne tradycje kulinarne

Foto: pixabay.com

W rozmowie z prof. dr hab. Joanną Nowosielską-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego porozmawiamy na temat świątecznych tradycjach kulinarnych i zwyczajach Dolnego Śląska.

Zapytaliśmy się, jak pachniał i smakował przedwojenny Wrocław? Mówi prof. dr hab. Joanna Nowosielska-Sobel.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/12/01-sobel.mp3

– Potrawa, która łączyła stoły wielu wrocławian to na pewno kluska makowa – dodaje profesor.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/12/02-sobel.mp3

– To, co łączy stół niemiecki i dzisiejszy wigilijny stół w Polsce to karp – wyjaśnia prof. Joanna Nowosielska-Sobel.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/12/03-sobel.mp3

Na rozmowę z prof. dr hab. Joanną Nowosielską-Sobel zapraszamy 23 grudnia o godz. 13:00.

Exit mobile version