W dniach od 13 do 15 września w centrum Wrocławia będzie można skosztować smaków z całego świata. Zaplanowano wiele atrakcji, a wśród nich pokaz kulinarny i wręczenie nagród autorom potraw wyróżnionych przez jury.
Festiwal Delicji odbędzie się już po raz drugi. Nie zabraknie nowości. W tym roku wybrano temat przewodni imprezy. Zdradza go Małgorzata Scheuer-Tyc, organizatorka, która mówi także o przebiegu całego wydarzenia.
Przy okazji imprezy odbywa się specjalny konkurs dla restauratorów. Wśród zwycięzców znalazły się piwo, kiełbasa, wódka, sery i sos. W jakich kategoriach byli oceniani uczestniczy? Wyjaśnia Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni Restauracji Tarasowej w Hali Stulecia i członkini jury.
Festiwal Delicji to jedna z wielu imprez kulinarnych, które są organizowane we Wrocławiu. Małgorzata Golak z Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego mówi o znaczeniu takich wydarzeń dla miasta.
Stolica Dolnego Śląska od dwóch lat należy do międzynarodowej sieci Delice. Jest jedynym polskim miastem w tej organizacji. Co dokładnie oznacza członkostwo? Wyjaśnia Małgorzata Golak.
Festiwal Delicji odbędzie się w dniach 13-15 września na wrocławskim Rynku.
Zwycięzcy konkursu:
Innowacyjna delicja: piwo Amstaff (browar Złoty Pies), 2. Wilcza Agawa (destylarnia Wolf & Oak)
Lokalna delicja: 1. Butterkase (serowarnia Serotonina)
Eko delicja: 1. Wino musujące (winnica Adoria)
Flagowa delicja: 1. Wódka ziemniaczana z batatem (Wolf & Oak), 2. Kiełbasa wiejska z Podstolic
(Gawor Wędliny)
Delicja z historią: 3. Ser Kesslera (Serotonina)
Delicja kuchni świata: 1. Wilczy Gin Owoc Pasji (Wolf & Oak)
Delicja fit: 1. Pikantny miód akacjowy (1000 Papryk),
Wege delicja: 1. Sos Fermentowany Tysiąca Papryk (1000 Papryk), 2. Lumpiang Gulay (Danie’l
na Parze)