Site icon Radio Rodzina

„Górna Półka Smaku” – nowy serial promujący dolnośląską kuchnię i turystykę

„Górna Półka Smaku” serial, który ma na celu promocję dolnośląskich smaków, regionalnych produktów oraz lokalnych atrakcji turystycznych. Poznaj wyjątkowe zakątki i smaki, oraz ludzi pełnych pasji, którzy tworzą charakter tego regionu.

– To właśnie tutaj, na Dolnym Śląsku, przenikają się kultura i niesamowite historie, a atrakcje i lokalne produkty od wieków kształtują tożsamość regionu – mówi Michał Rado, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/01-wicemarszalek.mp3

Serial ma nie tylko prezentować dolnośląską kuchnię, ale także łączyć ją z lokalnymi atrakcjami turystycznymi. – „Nasze atrakcje są bezpieczne i otwarte dla turystów” – podkreślił wicemarszałek, zachęcając do odwiedzania regionu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/02-wicemarszlaek.mp3

W serialu widzowie mogą spodziewać się nie tylko przedstawienia regionalnych potraw, ale także interakcji z ludźmi, którzy te produkty tworzą. To właśnie oni – lokalni producenci, kucharze i rzemieślnicy – są sercem projektu. Jak mówi producent serialu Marcin Kurek: „To wy tworzycie smak tego regionu”.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/01-producnet.mp3

Producent serialu, Marcin Kurek podzielił się ciekawą historią powstania koncepcji projektu. Spotkanie w hotelu Grape we Wrocławiu, w którym brał udział m.in. szef kuchni Orson Hejnowicz, stało się inspiracją do stworzenia kryminalno-kulinarnego formatu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/02-producnet.mp3

Jednym z kluczowych elementów serialu jest współpraca Marka Krajewskiego, uznanego pisarza, i Orsona Hejnowicza, młodego szefa kuchni. To oni wspólnie prowadzą widzów przez świat dolnośląskiej kuchni i tajemnic kryminalnych. Jak podkreślił Marek Krajewski – było to wyzwanie, by pogodzić jego pedantyczny charakter z pełną energii osobowością Orsona.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/marek-krajewski.mp3

– Dla mnie to była wspaniała podróż – mówi Orson Hejnowicz, kucharz

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/orson.mp3

– Nasze pokolenie tworzy nową tradycję – podkreśliła Małgorzata Szumska, prezeska Kopalni Złota w Złotym Stoku.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/Szumska.mp3

Jak stwierdziła Ewelina Narożna-Domska, właścicielka firmy „Oleowita”, która specjalizuje się w produkcji olejów: – „Nasze produkty są unikalne i pochodzą z natury, a my staramy się łączyć tradycję z nowoczesnością”.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/oleje.mp3

W serialu nie zabraknie promocji regionalnych produktów, które są dumą Dolnego Śląska np. karp milicki. Mówi Piotr Połulich, prezes zarządu Stawów Milickich.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/10/01-karp.mp3

Twórcy serialu oraz przedstawiciele władz regionu zgodnie podkreślili, że „Górna Półka Smaku” to doskonała okazja do odkrycia bogactwa Dolnego Śląska. Odcinki będą emitowane w TVP, a premierowy odcinek zostanie pokazany już w najbliższą niedzielę (6 października) o 17:15. Serial obiecuje nie tylko doskonałą rozrywkę, ale także wzbudzenie apetytu na kulinaria i podróże po Dolnym Śląsku.

Exit mobile version