Praha – Wrocław. Czeskie zwyczaje na Boże Narodzenie

fot. Radio Rodzina

Słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku na Charles University w Pradze gościły we Wrocławiu w ramach projektu realizowanego we współpracy z Akademią Wychowania Fizycznego. Panie poznały miasto i Ostrów Tumski, opowiadając o zwyczajach, kolędach Bożego Narodzenia oraz świątecznej kuchni prosto z Moraw!

Veprovy rizek i bramborowy salat to dania, które w Czechach jada się w Wigilię. Rizek to cieniutko rozbity, panierowany kotlet ze schabu, po usmażeniu skrapia się go sokiem z cytryny. Natomiast bramborovy salat to oczywiście sałatka ziemniaczana. Będziecie zdziwieni, gdyż w audycji usłyszycie o rybich łuskach, ozdobach na vánočním stromeczku i czekoladowych bonbonach.

O Czechach mówi się, że to jeden z najbardziej zateizowanych krajów w Europie. Czy tak faktycznie jest? Jak Czesi przeżywają Wigilię oraz Boże Narodzenie? Co znajduje się na świątecznych stołach?

Tłumaczką jest Monika Ilecka-Folcik. Na audycję zaprasza Daria Detlaf.

Emisja 23 grudnia po godz. 16:00.

Cz. 1.

Cz. 2.

Cz. 3.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl