Słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku na Charles University w Pradze gościły we Wrocławiu w ramach projektu realizowanego we współpracy z Akademią Wychowania Fizycznego. Panie poznały miasto i Ostrów Tumski, opowiadając o zwyczajach, kolędach Bożego Narodzenia oraz świątecznej kuchni prosto z Moraw!
Veprovy rizek i bramborowy salat to dania, które w Czechach jada się w Wigilię. Rizek to cieniutko rozbity, panierowany kotlet ze schabu, po usmażeniu skrapia się go sokiem z cytryny. Natomiast bramborovy salat to oczywiście sałatka ziemniaczana. Będziecie zdziwieni, gdyż w audycji usłyszycie o rybich łuskach, ozdobach na vánočním stromeczku i czekoladowych bonbonach.
O Czechach mówi się, że to jeden z najbardziej zateizowanych krajów w Europie. Czy tak faktycznie jest? Jak Czesi przeżywają Wigilię oraz Boże Narodzenie? Co znajduje się na świątecznych stołach?
Tłumaczką jest Monika Ilecka-Folcik. Na audycję zaprasza Daria Detlaf.
Emisja 23 grudnia po godz. 16:00.
Cz. 1.
Cz. 2.
Cz. 3.