Dr Maia Szmigiel-Pieczewska: Lepiej jeden dobry pączek niż trzy niepewnej jakości

fot. Radio Rodzina

Tradycja Tłustego Czwartku jest głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Ten słodki dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jednak czy spożywanie pączków w ten dzień to niewinny rytuał, czy też potencjalne zagrożenie dla zdrowia? Na te i inne pytania odpowiedziała dr Mauia Szmigiel-Pieczewska, dietetyk z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu.

Zdaniem dr Mai Szmigiel-Pieczewskiej warto postawić na jakość, a nie ilość.

– Pączek pije tłuszcz – podkreśla dietetyk.

Wokół jedzenia pączków narosło wiele mitów – od liczenia każdej kalorii po poszukiwanie cudownych suplementów na spalanie tłuszczu.

Tłusty Czwartek to święto, które warto celebrować z głową. Zamiast kompulsywnego objadania się, lepiej postawić na umiarkowanie i jakość – podsumowuje dr Maia Szmigiel-Pieczewska.

POSŁUCHAJ:

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl