Site icon Radio Rodzina

Dr Maia Szmigiel-Pieczewska: Lepiej jeden dobry pączek niż trzy niepewnej jakości

Tradycja Tłustego Czwartku jest głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Ten słodki dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jednak czy spożywanie pączków w ten dzień to niewinny rytuał, czy też potencjalne zagrożenie dla zdrowia? Na te i inne pytania odpowiedziała dr Mauia Szmigiel-Pieczewska, dietetyk z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/01-paczki.mp3

Zdaniem dr Mai Szmigiel-Pieczewskiej warto postawić na jakość, a nie ilość.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/02-paczek.mp3

– Pączek pije tłuszcz – podkreśla dietetyk.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/03-paczki.mp3

Wokół jedzenia pączków narosło wiele mitów – od liczenia każdej kalorii po poszukiwanie cudownych suplementów na spalanie tłuszczu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/05-paczki.mp3

Tłusty Czwartek to święto, które warto celebrować z głową. Zamiast kompulsywnego objadania się, lepiej postawić na umiarkowanie i jakość – podsumowuje dr Maia Szmigiel-Pieczewska.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/06-paczek.mp3

POSŁUCHAJ:

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/02/PORANNY-GOSC-DR-MAIA-SZMIGIEL-PIECZEWSKA-1.mp3

FacebookTwitterLinkedinFacebook Messenger
Exit mobile version