Jak bezpiecznie przygotować się na sezon grzewczy?
3 listopada 2023fot. Radio Rodzina
Tylko od początku tego roku strażacy w regionie odnotowali ponad 800 pożarów sadzy w kominie. Dlatego tak ważne jest przygotowanie do sezonu grzewczego.
Strażacy przypominają, że instalacje dymowo-spalinowe należy regularnie czyścić: co 3 miesiące, gdy palimy węglem i co 6 miesięcy w przypadku spalania cieszy czy gazów. W sytuacji, gdy jest to zbiorowe żywienie lub lokal gastronomiczny, kontrolę należy przeprowadzić co najmniej raz w miesiącu.
Na Dolnym Śląsku, jak pokazują statystyki, dochodzi rocznie do kilkuset zdarzeń, w których ogień wydostaje się z komina lub wydzielający się tlenek węgla zagraża mieszkańcom. Czad wydostaje się na skutek nieszczelności komina.
Najwięcej takich sytuacji jest w starych budynkach i w powiatach: wrocławskim, kłodzkim, zgorzeleckim.
Naszym gościem jest st. bryg. Rafał Lik z Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej we Wrocławiu.
Posłuchaj:
Rozmawiała Daria Detlaf