Gastro Miasto – święto smaku powraca na wrocławski Bulwar Dunikowskiego
20 sierpnia 2024Mat. Pras.
Pożegnanie wakacji z Gastro Miasto? Tak! Zbliża się kolejna edycja festiwalu smaków 23-25 sierpnia na Bulwarze Dunikowskiego we Wrocławiu. Oczekujcie zmysłowych doznań kulinarnych – soczyste żeberka BBQ, które rozpływają się w ustach, chrupiące churros zanurzone w gęstej czekoladzie, egzotyczne poke bowle, które eksplodują świeżością i kolorami. Tu każdy kęs pobudza wszystkie zmysły.
Wyobraźcie sobie, że zaczynacie od rzemieślniczych lodów, które orzeźwią Was nawet w najgorętszy dzień. Następnie przenosicie się do Azji, gdzie wyraziste smaki bao lub aromatyczny rameny zaspokoi Wasze kubki smakowe.
– Na Gastro Miasto zawsze dbamy o to, by każdy smakosz znalazł coś dla siebie. Chcemy, by nasze festiwalowe jedzenie nie tylko smakowało wyśmienicie, ale także pobudzało wyobraźnię i tworzyło niezapomniane wspomnienia. Ponad sto tysięcy osób, które odwiedziło nas już w tym roku, to najlepszy dowód na to, że nam się to udaje – mówi Maciej Koła, organizator Gastro Miasto.
Jedzenie na pierwszym miejscu
Chrupiąca pizza prosto z pieca to tylko przedsmak kulinarnej przygody. Przejdźcie dalej i spróbujcie soczystych szaszłyków, pieczonych na otwartym ogniu, których aromat rozchodzi się po całym festiwalu. Nie można pominąć dziczyzny – mięsa o bogatym, głębokim smaku, przygotowanego według tradycyjnych receptur, które przeniosą Was w leśne ostępy.
Dla miłośników surowych smaków, tatar będzie prawdziwym rarytasem – delikatne, świeże mięso doprawione do perfekcji. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w postaci kolorowych, pełnych smaku wrapów warzywnych, które zachwycą swoją świeżością i różnorodnością.
Nie można zapomnieć o meksykańskich tortillach, wypełnionych mięsem, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami. Na koniec prawdziwa uczta dla miłośników mięsa – steki, idealnie wysmażone, o chrupiącej skórce i soczystym wnętrzu, podawane z rozmaitymi dodatkami.
Kanapki z pastrami inspirowane nowojorskimi delikatesami oraz pełna słońca kuchnia śródziemnomorska to kolejne przystanki na Waszej kulinarnej mapie. Wędliny i wędzone ryby o bogatym smaku, rzemieślnicze sery, kolorowe i aromatyczne dania indyjskie oraz sushi i sashimi najwyższej jakości – wszystko to znajdziecie na Gastro Miasto.
Jakościowa kuchnia bez kompromisów
To street food w najlepszym wydaniu, który już po raz czwarty tego lata zagości w malowniczym plenerze Wrocławia z widokiem na Odrę i Ostrów Tumski. Urokliwe stoiska, wygodne leżaki, stoły piknikowe i przestrzenie do relaksu tworzą wyjątkową atmosferę, w której każdy poczuje się swobodnie i komfortowo.
Dzięki zaangażowaniu lokalnych dostawców, wszystkie potrawy przygotowywane będą ze świeżych, wysokiej jakości składników. Współpraca z lokalnymi rolnikami i producentami sprawia, że festiwalowe dania nie tylko smakują wybornie, ale także wspierają lokalną społeczność i zrównoważone rolnictwo.
Co wyróżnia czwartą edycję Gastro Miasto?
W sierpniu kluczowym elementem festiwalu będą stoiska 17 dolnośląskich winnic. Festiwal oferuje warsztaty winiarskie, degustacje i foodpairingi. Nowością tej edycji jest bar ostrygowy, gdzie będzie można skosztować świeżych ostryg w wyjątkowej oprawie. Na wydarzeniu ponownie zagości strefa rzemiosła i sztuki ASP, gdzie lokalni artyści będą prezentować swoje wyroby, tworząc wyjątkową okazję do nabycia unikalnych przedmiotów.
Na scenie wystąpią m.in. Paulina Gołębiowska, GD Revival i Kuba Adamus, a także DJ Skipless, który zadba o niezapomniane sety muzyczne przez cały weekend. Dodatkowo, w sobotę odbędzie się Silent Disco, które zawsze cieszy się ogromną popularnością.
Oprócz niezwykłych doznań kulinarnych, Gastro Miasto oferuje również bogaty program muzyczny i liczne atrakcje towarzyszące:
- 23.08.2024, piątek, godz. 19:00 – Paulina Gołębiowska
- 24.08.2024, sobota, godz. 17:00 – GD Revival
- 25.08.2024, niedziela, godz. 19:00 – Kuba Adamus
- Dodatkowo przez cały weekend gra DJ Skipless
- Sobota, 12:00 – 16:00 – Strefa Radia Ram
- Sobota, 22:00 – 2:00 – Silent Disco
Mat. Pras.