„Górna Półka Smaku” – nowy serial promujący dolnośląską kuchnię i turystykę
3 października 2024fot. Radio Rodzina
„Górna Półka Smaku” serial, który ma na celu promocję dolnośląskich smaków, regionalnych produktów oraz lokalnych atrakcji turystycznych. Poznaj wyjątkowe zakątki i smaki, oraz ludzi pełnych pasji, którzy tworzą charakter tego regionu.
– To właśnie tutaj, na Dolnym Śląsku, przenikają się kultura i niesamowite historie, a atrakcje i lokalne produkty od wieków kształtują tożsamość regionu – mówi Michał Rado, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.
Serial ma nie tylko prezentować dolnośląską kuchnię, ale także łączyć ją z lokalnymi atrakcjami turystycznymi. – „Nasze atrakcje są bezpieczne i otwarte dla turystów” – podkreślił wicemarszałek, zachęcając do odwiedzania regionu.
W serialu widzowie mogą spodziewać się nie tylko przedstawienia regionalnych potraw, ale także interakcji z ludźmi, którzy te produkty tworzą. To właśnie oni – lokalni producenci, kucharze i rzemieślnicy – są sercem projektu. Jak mówi producent serialu Marcin Kurek: „To wy tworzycie smak tego regionu”.
Producent serialu, Marcin Kurek podzielił się ciekawą historią powstania koncepcji projektu. Spotkanie w hotelu Grape we Wrocławiu, w którym brał udział m.in. szef kuchni Orson Hejnowicz, stało się inspiracją do stworzenia kryminalno-kulinarnego formatu.
Jednym z kluczowych elementów serialu jest współpraca Marka Krajewskiego, uznanego pisarza, i Orsona Hejnowicza, młodego szefa kuchni. To oni wspólnie prowadzą widzów przez świat dolnośląskiej kuchni i tajemnic kryminalnych. Jak podkreślił Marek Krajewski – było to wyzwanie, by pogodzić jego pedantyczny charakter z pełną energii osobowością Orsona.
– Dla mnie to była wspaniała podróż – mówi Orson Hejnowicz, kucharz
– Nasze pokolenie tworzy nową tradycję – podkreśliła Małgorzata Szumska, prezeska Kopalni Złota w Złotym Stoku.
Jak stwierdziła Ewelina Narożna-Domska, właścicielka firmy „Oleowita”, która specjalizuje się w produkcji olejów: – „Nasze produkty są unikalne i pochodzą z natury, a my staramy się łączyć tradycję z nowoczesnością”.
W serialu nie zabraknie promocji regionalnych produktów, które są dumą Dolnego Śląska np. karp milicki. Mówi Piotr Połulich, prezes zarządu Stawów Milickich.
Twórcy serialu oraz przedstawiciele władz regionu zgodnie podkreślili, że „Górna Półka Smaku” to doskonała okazja do odkrycia bogactwa Dolnego Śląska. Odcinki będą emitowane w TVP, a premierowy odcinek zostanie pokazany już w najbliższą niedzielę (6 października) o 17:15. Serial obiecuje nie tylko doskonałą rozrywkę, ale także wzbudzenie apetytu na kulinaria i podróże po Dolnym Śląsku.