Jak żyć smacznie i zdrowo?
24 czerwca 2024fot. Radio Rodzina
Czym jest kulinoterapia? Jak może ona pomóc? Jak zdrowo spać? Na co warto zwracać uwagę w przygotowaniu posiłków w wieku senioralnym? A także jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek na śniadanie? O tym w dzisiejszym Radiowym Klubie Seniora.
Podczas zajęć kulinoterapii, które odbywają się w Klubie Dobre Miejsce Edyta Skorupska sprawia, że uczestnicy warsztatów nabierają swobody i wolności w gotowaniu, modyfikowaniu i tworzeniu własnych przepisów. Jednak, w kulinoterapii ważny jest aspekt spotkania z drugim człowiekiem. Jak wyglądają te zajęcia?
–Dla nas jest to takie spotkanie z innym człowiekiem. Taki czas, żeby usiąść razem przy stole, żeby pointegrować się troszkę, żeby też porozmawiać. Ja przynoszę tam dla ludzi receptury wydrukowane, łączę ich w grupy. Mają oni czas na to, żeby popatrzeć w ogóle, co jest w tym przepisie, podyskutować, powymieniać się w ogóle swoim pomysłem na to, jak by chcieli zmienić w ogóle tę recepturę. Czasem dochodzi też do negocjacji, bo jedni chcą dodać czosnek, inni chcą dodać pieprz, niektórzy nie mogą tego, inni tego. Więc to jest taki właśnie bardzo fajny czas dyskusji, ale też takiego tworzenia – mówi Edyta Skorupska.
W klubie Dobre Miejsce Edyta Skorupska prowadzi też inne zajęcia, takie jak slow jogging czy dobrostan. Na zajęcia może zapisać się każdy, niezależnie od wieku.
Edyta Skorupska jest psychodietytykiem, kulinoterapeutką, instruktorką slow joggingu, trenerką zdrowia oraz psychobiologiem, która od 17 lat pomaga kobietom żyć zdrowo i szczęśliwie. W audycji Radiowy Klub Seniora podaje też dwie propozycje na smaczną i zdrową zupę oraz na koktajl.
Zupa z czerwonej soczewicy:
Weźmy kilka marchewek. Np. trzy marchewki, trzy pietruszki, por i na przykład kalarepkę.
Pokrójmy to wszystko tak jak chcemy. Każde warzywo możemy pokroić inaczej. Uduśmy warzywa na maśle klarowanym. Dodajmy pół szklanki bardzo dokładnie wypłukanej soczewicy. Czerwonej najlepiej. Dodajmy dwa, trzy sparzone pomidory (bez skórek). Zalejmy wodą. Ugotujmy. Doprawmy tak jak lubimy. Smacznego!
Koktajl z owoców sezonowych:
Weźmy po pół szklanki borówek, malin, jagód, truskawek. Do tego dodajmy zielone liście, np. całej, małej sałaty rzymskiej. Do tego dolejmy wody (według uznania). Możemy dołożyć też siemię lniane, żeby był w koktajlu błonnik. Zmiksujmy i cieszmy się pysznym smakiem i zdrowiem!
Posłuchaj:
Część 1
Część 2
Część 3
Część 4