Świąteczny stół pod lupą dietetyka i przygotowania do Wielkanocy

fot. Radio Rodzina

W dzisiejszej audycji powiemy o wielkanocnych potrawach, zdrowych nawykach żywieniowych i roli ruchu fizycznego w spalaniu tkanki tłuszczowej. Naszym gościem jest dietetyk Franciszek Kędzierski z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, absolwent szkoły liderów przy WCS-WCRS.

Wielkanoc to czas tradycji i rodzinnych spotkań, a stół wielkanocny pełen jest potraw. To zawsze żurek, jajka jako symbol zmartwychwstania, dobrej jakości szynka, biała kiełbasa, a także sałatki, chrzan, słodkie babki, ciasta i mazurki. Jak połączyć świąteczną tradycję z zaleceniami dietetyka? Jak i ile jeść, aby się nie przejeść i nie mieć niestrawności?

Naszym rozmówcą jest Franciszek Kędzierski, dietetyk. Bardzo ważne jest profilaktyczne kontrolowanie objętości posiłków, przygotowanie listy zakupów, a nawet sprawdzenie szafek w kuchni i pozbycie się tych produktów, które są niezdrowe lub przeterminowane, zaznacza ekspert.

Dietetyk proponuje także zdrowe zamienniki: zamiast majonezu do sałatki można dodać jogurt naturalny, zamiast cukru skorzystaj z ksylitolu, polewę do ciasta przygotuj z gorzkiej czekolady, nie zapominaj też o surowych warzywach bogatych w witaminy i wartości odżywcze.

Emisja 14 kwietnia godz. 14:10.

Posłuchaj:

Cz. 1.

Cz. 2.

Cz. 3.

Cz. 4.

fot. TK/Radio Rodzina

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl