Świąteczny stół pod lupą dietetyka i przygotowania do Wielkanocy
14 kwietnia 2025
fot. Radio Rodzina
W dzisiejszej audycji powiemy o wielkanocnych potrawach, zdrowych nawykach żywieniowych i roli ruchu fizycznego w spalaniu tkanki tłuszczowej. Naszym gościem jest dietetyk Franciszek Kędzierski z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, absolwent szkoły liderów przy WCS-WCRS.
Wielkanoc to czas tradycji i rodzinnych spotkań, a stół wielkanocny pełen jest potraw. To zawsze żurek, jajka jako symbol zmartwychwstania, dobrej jakości szynka, biała kiełbasa, a także sałatki, chrzan, słodkie babki, ciasta i mazurki. Jak połączyć świąteczną tradycję z zaleceniami dietetyka? Jak i ile jeść, aby się nie przejeść i nie mieć niestrawności?
Naszym rozmówcą jest Franciszek Kędzierski, dietetyk. Bardzo ważne jest profilaktyczne kontrolowanie objętości posiłków, przygotowanie listy zakupów, a nawet sprawdzenie szafek w kuchni i pozbycie się tych produktów, które są niezdrowe lub przeterminowane, zaznacza ekspert.
Dietetyk proponuje także zdrowe zamienniki: zamiast majonezu do sałatki można dodać jogurt naturalny, zamiast cukru skorzystaj z ksylitolu, polewę do ciasta przygotuj z gorzkiej czekolady, nie zapominaj też o surowych warzywach bogatych w witaminy i wartości odżywcze.
Emisja 14 kwietnia godz. 14:10.
Posłuchaj:
Cz. 1.
Cz. 2.
Cz. 3.
Cz. 4.
